Wednesday, April 02, 2008

Mengejar 'title' yang bagaimana?

Lembaran dari Surah Al-Hujurat, ayat 13 yang bermaksud :

" Sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah mereka yang paling bertaqwa dari kalangan kamu "

Menyingkap pula peringatan Tuhan dalam Surah Al-Mukminun, ayat 1-2 yang bermaksud :

" Telah berjayalah orang-orang mu'min, iaitu mereka yang khusyu' dalam solat mereka "

Maha suci Allah dari segala sifat kekurangan.Salam kesejahteraan atas Baginda yang dirindui, Nabi Muhammad, pengutus ummat di penghujung zaman.
'Entry' kali ini adalah respon pada hamba yang bertanya di ruangan Bicara Hikmah.Moga Allah melindungi ummu dan kalian semua.

Kita hidup sebagai yang gah menggelarkan diri muslim, tentunya sentiasa terpaut pada suatu aqidah yang satu.Hanya satu, bukan dua bukan juga tiga.Aqidah ini kiranya kita benar-benar memahami, ialah yang sebenarnya menjadi nadi penggerak yang mencorakkan jalan hidup yang kita tempuh.Bukan sedikit ummah di zaman penghujung kini, yang tempohnya berkurun dan berabad lamanya berpisah dari zaman Rasulullah, aqidahnya masih terawang-awangan, longgar dan tidak 'precise'.Ummu tidak mahu pergi jauh, ummu mahu menilai dalam diri sendiri.Sejauh manakah sebenarnya kita ini TAHU apa itu Islam? Apakah sudah kita dapat mencernakan setiap persatu bait ayat Al-Quran, tahu dengan sepenuh hati dapat menjiwai, dapat merasai nilai kebenaran yang ada pada sebuah mashaf yang hanya terangkum dalamnya 114 Surah, tetapi praktikalnya sempurna untuk panduan sebuah kehidupan?
Apakah sudah kita selongkari setiap asbabul nuzul ( sebab turunnya ayat ) bagi setiap wahyu yang diturunkan Allah ? Sesudah TAHU, kemudiannya adakah sudah kita beriman sepenuhnya, bukan sikit2, bukan longgar2, bukan ibarat kapas yang tumpang berteduh di atas sehelai daun, bila datang angin, terbanglah ia dibawa arah angin.Apakah sudah kita bila beriman, disusuli pula dengan amal yang ikhlas ? Apakah kita seterusnya menyebar2kan wahyu Allah pada seluruh manusia tanpa mengira segala jenis 'phenotype' atau 'genotype' yang ada di muka bumi ini?

Subhanallah, rebah..sudah tentu kita rebah.Bila kita dapat menjiwai dan Allah mengizinkan kita untuk melihat kebenaran, bila hijab dibuka seluas-luasnya.Kita tak mampu untuk menanggung keagungan dan kebesaran zatNya.Mengapa ummu bermula dengan memperihalkan semua perkara ini untuk semata2 mengulas tentang adik yang kita sayangi, yang telah diuji Allah jalannya di dunia ini sebegitu rupa?

Dilahirkan sebagi genius.Realitinya, ada bukti kajian yang mengatakan semakin jauh pertalian antara ibu dan ayah semakin tinngi kebarangkalian untuk mendapat anak yang genius.Bertepatan sungguh dengan saranan Baginda yang menggalakkan kita untuk berumahtangga dengan orang jauh.Umum mengetahui, adik kita ini lahir dari pasangan kacukan.Segala puji bagi Allah yang menciptakan manusia segenius sepertinya.Namun lahir sebagai genius tidak berma'na kita mendapat jaminan kita tergolong dalam golongan yang 'genius' di akhirat.Moga Allah menyelamatkan adik kita ini.

Sudah terang lagi bersuluh, tidak perlu kita guna bateri lampu yang tinggi nilai wattnya.Betapa IMAN suatu kemestian.Kita mungkin dijajah dengan pemikiran sebelum ini, title berjayanya seseorang manusia itu adalah bila dia berjaya mendapat sijil keintelektualan yang tertinggi, punya ijazah bergulung2.Jarang sekali akhir2 ini , kita melihat orang2 bercakap-cakap manusia yang mati syahid di jalan Allah itu, nilai keberjayannya jauh lebih tinggi.Kita berbangga bila anak2 mendapat 10A1...20A1..Alhamdulillah, ia anugerah.Namun kita jarang sekali mewar2kan kejayaan anak2 yang berjaya bukan sahaja menghafaz Al-Quran, tetapi fasih menuturkan bait2 hadith, terlibat aktif dengan da'wah menegakkan agama Tuhan di muka bumi.Kita seolah2 ter'obscured' oleh satu benda yang menghalang untuk kita mengiktiraf bahawa itulah kejayaan sebenar bagi seorang mu'min.Segulung ijazah di tangan belum tentu menjamin kita ke syurga..namun darah dan keringat yang mengalir mempertahan agama Allah, semestinya ia adalah tiket kita untuk ke sana.

Pada hakikatnya, renunglah dalam2 wahai insan.Apa sebenarnya yang ingin Allah sampaikan.Hidup sementara di dunia, tidak ada gunanya andai penuh bergelumang dengan ma'siat dan mengundang murkaNya.Moga Allah memberi taufiq dan hidayah pada adik kita ini juga keluarganya dan kita semua.InsyaAllah.

No comments: